De Thai
Omhoog Kleuren v/d Points Rasbeschrijving Karakter Historische Foto's

De traditionele Siamees (Thai) in Nederland

De Siamees is van oudsher een populair katten ras. Meer dan honderd jaar geleden werden de eerste Siamezen geÔmporteerd uit Siam (Thailand). Het uiterlijk van de Siamees is in al die jaren veranderd tot de moderne Siamees die men hedendaags op shows kan zien. Maar het type wat men toentertijd tot in de jaren 60 zag is ook nog steeds aanwezig.


Men is de laatste jaren wereldwijd bezig om dit oude type Siamees (Thai, Traditional Siamese, Siamese II of Old Style Siamese) te behouden doormiddel van registratie, het maken van een rasstandaard en het opstellen van fokprogramma's.

Een aantal kattenclubs in de USA, AustraliŽ en Europa accepteren dit type Siamees al met een eigen rasstandaard, naast de veel slankere Siamees die men tegenwoordig gewoon is.

In Nederland zijn er ook steeds meer kattenliefhebbers en fokkers die zich hebben gespecialiseerd in het behoudt van de traditionele Siamees. Door onderlinge samenwerking kunnen we dit type Siamees weer in de belangstelling brengen en de vraag naar kittens reguleren. Er is daarom een werkgroep gevormd.

De "Werkgroep Traditionele Siamezen Nederland" houdt zich bezig met het maken van een rasstandaard en met het opstellen van een fokprogramma. Hieronder meer informatie over de kenmerken van de Thai.

Kleuren v/d Points ] Rasbeschrijving ] Karakter ] Historische Foto's ]

Uitgangspunten van het fokprogramma zijn gezondheid, karakter, en het traditionele Siamese uiterlijk. Dat wil zeggen dat we streven naar de uiterlijke kenmerken van de eerste Siamezen die in Engeland aankwamen tot de Siamezen van de jaren zestig. De klassieke kleuren van de Siamees zijn seal-, chocolate-, blue- en lilac point. Maar in de huidige rasstandaard worden alle Siamese kleuren toegestaan (tabby-, tortie-, redpoint). Voor het fok programma zullen Thaiís gebruikt worden en Siamezen met een traditioneel voorkomen dat wil zeggen, Siamezen die voldoen aan de ras omschrijving voor de Thai en/of geregistreerd zijn als Thai.

Daartoe worden ook katten geÔmporteerd uit landen waar de moderne Siamees nooit de overhand heeft gekregen of waar men nog het oude type bewust is blijven fokken. Vaak hebben deze fokkers heel lang geen shows meer bezocht. Het gebeurt zelfs dat er geen officiŽle stamboom is bijgehouden en we deze Siamezen in de determinatie klasse laten uitkomen voor de aanvraag van een registratiekaart.  Na vier generaties krijgen de kittens dan een stamboom papier.

Natuurlijk moet de ontwikkeling en acceptatie van de Thai (traditionele Siamees) door rasverenigingen in overleg gebeuren met de bestaande nationale en internationale Siamezenclubs.
 

Omhoog Contact & Informatie De Thai Catteries & liefhebbers Kittens 2024 Thai katers Herplaatsing In het zonnetje Fokker Informatie Medische Informatie Favorite Websites

Copyright © 1999-2024 [Cascabel productie] Niets van deze site mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie,
microfilm of welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de webmaster.
Laatst bijgewerkt 31-01-2024