Kleuren v/d Points
Omhoog

De Seal point

De Seal Point Siamees is de originele kleur van de katten die als eersten uit Siam werden geïmporteerd naar het westen. Ze hebben diep bruine, bijna zwarte "points" (de punten van het lichaam zoals oren, snuit, poten en staart), maar ook een bruin geteint lichaam, al is die kleur op het lichaam lichter dan de point kleur. De Seal Point werd in eerste instantie beschouwd als de enige kleur bij de Siamees.

Andere kleuren bij de Siamees waren al lang opgemerkt en waarschijnlijk meegenomen in de genen van de eerste geïmporteerde Siamezen of afkomstig door kruisingen met andere rassen, in eerste instantie vaak "per ongeluk" ontstaan. Recentere kleurschakeringen komen door het gebruik van de Oosters Korthaar lijnen bij de Siamees.


De Blue Point

In 1936 kreeg de Blue Point Siamees de "Champion" status. Blue point kleur word veroorzaakt door een speciaal gen bij de seal point; het "verdunnings-gen". Die zorgt ervoor dat het pigment dunner verspreid wordt over het haar en daardoor zijn de points muisgrijs in plaats van bijna zwart, het moet een koele kleur zijn die doet denken aan "ijsblauw".


De Chocolate Point

In 1950 werd aan de kleuren van de Siamees de Chocolate Point toegevoegd. Door een wijziging in het "zwart gen" ontstaat een lichtere kleur dan de sealpoints. De points doen denken aan "koffie verkeerd" en moet meer een "melkchocolade" kleur hebben dan "pure chocolade" Het lichaam moet een ivoor tint hebben zonder schaduw.


De Lilac Point

In 1955 volgde de erkenning van de Lilac Point. Lilac wordt veroorzaakt als het verdunning-gen (van de Blue Point) aanwezig is bij de Chocolate Point. Men ziet een lichtere kleur dan de Bluepoint maar dan ook met een warme licht grijze tint.

De points mogen niet te blauw en niet te bruin uitvallen en de lichaamskleur moet bijna wit zijn.

De Tabby Point

Deze variateit werd in 1966 erkend. Tabby points Siamezen hebben een streepjes patroon in combinatie met de Siamese Points. De Tabby Point moet duidelijk de streepjes aftekening hebben in het masker, de poten en de staart. Het puntje van de staart hoort egaal van kleur te zijn. Deze streepjes kunnen de kleur "seal", "blue", "chocolate" en "Lilac" hebben, maar ook "Red", "Cream" en "Tortie". Tabby point kittens worden alleen geboren als minimaal één van de ouders een Tabby Point Siamees is.


De Red Point en Cream Point

Red Points hebben points van een goudkleurig rood. De eerste Red Points werden geboren door ongewenste dekkingen (met een rode Europeesch Korthaar kater). In de jaren 1950 is de Red point bewust ontwikkeld door een foklijn op te zetten en te zorgen dat het uiterlijk weer paste in de standaard van de Siamees. De kleur "Red" is een sekse gerelateerd gen, en is gerelateerd aan het vrouwelijk sekse chromosoom. Een poes heeft er twee en kan dus twee kleuren dragen of op beide de kleur "Red". Zo kun je Red Point poezen hebben en Red Point katers. Cream is de verdunning van Red, waarbij het "verdunnings-gen" dus aanwezig is. Deze kleur heeft een koele poederachtige tint.

De Tortie Point

Tortie Points hebben een gevlekt patroon in de points waarin de kleur "Red" vermengd is met de kleur seal, blue, chocolate of lilac. Het patroon is compleet willekeurig, geen twee "Torties" hebben precies dezelfde aftekening. Alle Tortie Points zijn altijd vrouwelijk (enkele uitzonderingen daargelaten) doordat poezen twee vrouwelijk sekse chromosomen hebben die een verschillende kleur kunnen dragen (Als één daarvan Red draagt en de andere niet, dan worden sommige cellen rood en anderen niet)


De Foreign White

De foreign White is een geheel witte Siamees met blauwe ogen. Deze kleur is ontwikkeld in 1962 door gebruik te maken van een witte (Brits) Korthaar te kruizen met een Siamees. Omdat de foreign white altijd met een points kat moet worden gekruist, dragen ze altijd de points tekening onzichtbaar met zich mee.

Overige kleuren

In de afgelopen jaren zijn de kleuren Cinnamon Point (kaneelkleurig), Fawn Point (lichte zandkleur) en Caramel Point (licht taupe-kleurig) ook in de Tabby en Tortie versies erkend bij de Siamees.

De traditionele Siamees, die als Thai geregistreerd wordt, kan in principe in al deze kleuren voorkomen.

Omhoog Kleuren v/d Points Rasbeschrijving Karakter Historische Foto's

Copyright © 1999-2021 [Cascabel productie] Niets van deze site mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie,
microfilm of welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de webmaster.
Laatst bijgewerkt 06-12-2023