Karakter
Omhoog


Kenmerk en Karakter traditionele Siamees

Algemeen

De traditionele Siamees is een van oudste rassen die als gezelschapsdier gehouden werd.  Dit ras heeft veel van het uiterlijk behouden zoals ze geïmporteerd werden uit Siam (Thailand).  Een middelgrote gespierde, lenige kat, de prachtige blauwe ogen, het contrast van de point- en lichaamskleur zijn kenmerken het ras.


Karakter

Een een zeer intelligente, op de mens georiënteerde kat, die vooral bekend staat door zijn stemgeluid en “praatgedrag”. Hun stem kan buitengewoon luid zijn en de kat gebruikt diverse toonaarden. Sommigen zijn non-stop praters, terwijl anderen alleen “praten” om iets duidelijk te maken. De traditionele Siamees eist voldoende aandacht en kan zijn affectie in alle heftigheid tonen. Ze zijn onderzoekend en vriendelijk en houden van niets meer dan daar te gaan zitten waar je iets probeert te lezen.

Ze hebben een ongelooflijke creativiteit in tactiek en strategie. Ze kunnen met hun handige pootjes deuren en kasten openen en ze vinden het leuk om alles eruit te gooien. Hoe moeilijker het gaat, hoe leuker ze het vinden en ze zullen er geen twijfel over hebben dat wat ze in hun kopje hebben ook tot uitvoer te brengen. Nieuwigheden in hun omgeving worden uitgebreid getest. Een nieuwe plant moet het ontgelden. Een koffer betekent een uitstapje en daar moet hij/zij in zien te komen.

Een Siamees is van oudsher behandeld zoals men met een hond zou kunnen omgaan.  Het was het eerste ras dat aan lijn en halsband uitgelaten werd. Hij brengt propjes papier of andere speeltjes in zijn bek naar je toe in de verwachting dat je die weer weggooit.

Een traditionele Siamees kijkt je recht in de ogen aan en het lijkt erop dat hij je gedachten kan peilen. Hij voelt uitstekend je stemming aan en bij verdriet is het de grote trooster.

Ze vinden de warmte van je lichaam heerlijk en het liefste kruipen ze bij je in bed onder de dekens om heerlijk een dutje te doen. Het is een kat die precies weet welk voedsel hij verkiest en verafschuwt een kattenbak die niet op tijd schoongemaakt wordt.


Geen enkele andere kat kan zich zo opschepperig vertonen als de  traditionele Siamees. Het leven is een spel. Hij kan met een sprong op je schouders zitten om zich als een sjaal om je nek te laten hangen. Maar als je hem zoekt is hij nergens te bekennen en heeft hij zich verstopt op de meest onmogelijke plaatsen. Als je hem wilt pakken, rent hij net even snel weg.

Traditionele Siamezen zijn niet hyperactief, tussen hun dagelijkse speeluurtjes zijn ze vrij rustig van aard, maar blijven, ook als ze wat ouder zijn, speels en actief.

Het zijn heel sociale katten en zijn op hun best met voldoende aandacht en veel gezelschap.  De meeste traditionele Siamezen gaan direct op vreemden af, vooral naar mensen die juist niet zo van katten houden. Ze zijn heel toegeeflijk ten opzichte van kleine kinderen.

Ze accepteren gemakkelijk andere huisdieren, zeker als ze er mee opgegroeid zijn. Maar als het moet is het een vechtjas. Zelfs voor een hond gaat hij niet zomaar opzij.

Traditionele Siamezen zijn sterke gezonde katten die gemakkelijk een leeftijd kunnen bereiken van 15 jaar of ouder. Een volwassen kater weegt ruim vijf kilo, een poes iets lichter.

Het afstammingsbewijs garandeert de raszuiverheid en waarborgt het specifieke karakter van de Siamees of Thai. Het is het officiële bewijs van zijn ouderlijke afstamming. U kunt bovendien controleren dat een kitten vrij van inteelt is.

Omhoog Kleuren v/d Points Rasbeschrijving Karakter Historische Foto's

Copyright © 1999-2024 [Cascabel productie] Niets van deze site mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie,
microfilm of welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de webmaster.
Laatst bijgewerkt 31-01-2024