Giardiasis
Omhoog

Giardiasis

Momenteel beschouwd als de meest voorkomende parasitaire infectie van mens en dier.

Er is mij gevraagd een stukje te schrijven over de besmetting met Giardia en welke gevolgen dit heeft voor je kattengemeenschap. Liever was mij deze vraag niet gesteld en had ik als antwoord willen geven dat ik helemaal niets van Giardia afweet, helaas ligt het nu anders, inmiddels heb ik recente ervaring met deze buitengewoon hardnekkige darminfectie. Een ervaring met een Giardia infectie kan minder erg zijn als het je katten overkomt indien deze ouder zijn, je weet dan vaak niet eens dat ze besmet zijn, maar als je een nestje hebt liggen en een zogende moederpoes dan krijg je een heel andere ervaring met deze besmetting.

  • Wat is Giardia?

Giardia is een eencellige darmparasiet, protozo, die voorkomt bij zoogdieren. Het is niet met het blote oog zichtbaar. Hij leeft in de dunne darm en hecht zich met behulp van tentakels vast aan het slijmvlies. Hierdoor raakt het slijmvlies beschadigd waardoor vertering en de opname van voedsel niet meer optimaal verlopen. Door deze slechte vertering ontstaat diarree. Giardia vermeerdert door tweedeling elke 12 uur en wordt 1 tot 2 weken na infectie weer uitgescheiden met de ontlasting in de vorm van zeer resistente cysten.

  • Waarvan krijg je het?

Deze parasiet bevindt zich vaak in stilstaand water zoals vijvers.

  • Wie zijn er extra gevoelig voor?

Katten met minder weerstand. Jonge dieren.

De Besmetting Besmetting van Giardia ontstaat door opname van eitjes, cysten, die uitgescheiden worden in de ontlasting. Zij zijn bijzonder infectieus en kunnen wel verscheidene weken tot maanden lang blijven overleven in een koele vochtige omgeving. In de darm komen de parasieten vrij uit de ingeslikte eitjes. Parasieten hechten zich aan de darmwand en produceren nieuwe eitjes, deze worden weer uitgescheiden met de ontlasting en zijn een direct besmettingsgevaar voor andere zoogdieren. Indien je je katten observeert kun je begrijpen dat zo’n besmetting snel kan gaan, ze staan met hun pootjes in de kattenbak, likken daarna hun pootjes, hun anus en hun vacht schoon, ze maken elkaar schoon enz enz en zo blijf je een continu cirkel houden van besmetting. Je hebt 10 cysten nodig ombesmet te geraken. Per portie ontlasting worden wel 100.000 cysten uitgescheiden.

Incubatietijd is 5 -20 dagen, De uitscheiding van de cysten begint circa 7 dagen na besmetting en vindt met tussenpozen plaats gedurende een periode van 4 -5 weken. Deze periode wordt langer bij her besmetting.

  • De diagnose

Als eigenaar zul je met je kat naar de dierenarts gaan wanneer er continu diarree is, deze stinkt en soms met bloederige slijmen gepaard gaat. Zo ging ik met Farao, inmiddels 5 jaar,in september naar de dierenarts omdat ik een paar keer diarree zag, later was dit plakkerige ontlasting en ik zag regelmatig beide knipvliezen halverwege de ogen komen. Ik had geleerd dat dit geen goed teken was. Verder at hij goed, viel niet af, vacht zag er prima uit, hij was misschien wat rustiger maar toonde toch voldoende initiatief en energie. Ik heb 3 x zijn ontlasting ingeleverd met tussenpozen van weken en alle uitslagen negatief. Zijn bloed is breed onderzocht in Utrecht, alle uitslagen goed, alleen een wat laag totaal eiwit. (dit blijkt te passen bij Giardia infectie) Kortom volgens de dierenarts was het ventje in orde en zou mogelijk een virusje onder de leden hebben. Een week voorat Farah moest bevallen kreeg ze ineens diarree, laten onderzoeken en het was negatief. (mijn dierenarts had niet getest op Giardia, maar wist ik veel). Toen beviel Farah van 7 kittens en at ze alle placenta’s op met daarna gigantische diarree wat ik uitlegde als gevolg van het eten van de placenta’s. Toen dit niet overging ben ik nogmaals met ontlasting van haar naar de dierenarts gegaan, deze verzekerde mij dat het waarschijnlijk ging om een virus maar goed hij wilde dan nog wel een ontlastingonderzoek doen en zou daarbij de snap test voor Giardia doen. Jawel, deze was positief. Ik was aanvankelijk opgelucht want ik dacht nu eindelijk een diagnose te hebben en dus ook een behandeling. Ik heb te vroeg gejuicht. Ook Shadé was inmiddels besmet. De kittens groeiden zeer matig en werden nog gezoogd.

  • Leerles:

Aanhoudende diarree bij katten is voor mij Giardia tenzij het tegendeel is bewezen. Eis dus een snap-test voor Giardia en wanneer deze negatief is , lever dan nog 2 opeenvolgende dagen ontlasting in gezien de cyclus van de cyste van 12 uur. (kosten 16.50 euro per test)

  • De Behandeling

Deze bestaat uit het geven van Panacur, gedurende 3 dagen. Mijn advies is om 5 dagen te geven indien je meerdere katten hebt. Tijdens de behandeling moet je de katten 2 x wassen is het advies van een veterinaire internist uit Utrecht omdat de cysten ook in de vacht kunnen zitten en door het likken weer her besmetting ontstaat. Een advies wat ik niet heb gekregen. Onze katten hebben 3 dagen Panacur gehad, maar we waren er niet vanaf. Later hebben Shadé en Farah nog 5 dagen Panacur gehad en het leek goed te gaan totdat…………. 2 weken na het spenen kregen de kittens diarree en de groei was om te huilen. Wel levenlustige kittens, motorisch en sociaal bijzonder goed ontwikkeld. Ze konden volgens de dierenarts niet behandeld worden omdat ze te jong waren en te laag van gewicht. Ik zat in zak en as want ik zag dit hele nest verloren gaan. Toen ik nogmaals belde en een andere dierenarts contact heeft gezocht met Utrecht en ik de kittens wel kon behandelen met Panacur pasta. Alle volwassen katten kregen wederom 5 dagen Panacur en de kittens 5 dagen Panacur pasta. Hierna kwam er eindeloos diarree, overal lag het. Het was soppen, soppen en soppen met chloor, de kattenbakken elke ochtend en avond helemaal verschonen en schoonschuren. Het was hartverscheurend om het gedoe van de kleintje op de kattenbak te zien en het niet groeien en ze wilden zo graag. ( de eetlust bleef gelukkig ) 4 dagen na het stoppen van de Panacur werd bij alle katten de ontlasting weer normaal en de kittens komen nu gigantisch aan. Ben inmiddels naar een andere dierenarts gegaan die meteen groot overleg heeft gehad met Utrecht, dat schepte meteen vertrouwen zo doen we dat bij mensen ook. We zijn gestart met Feline AD voer en Probiotic er doorheen (soort Yakult voor dieren). Volgende week ga ik apart 3 dagen ontlasting van de 4 groten en apart van de 6 kleintjes verzamelen en dit wordt weer getest. Bij positieve uitslag volgt er wederom een Panacur kuur voor de kleintjes en Metrazol voor de groten en zullen ze allemaal 2 x gewassen worden en mogelijk gescheiden worden van de groten. Bij een negatieve uitslag zal ik de test nogmaals herhalen voordat ze het huis uitvliegen.

In die tussentijd?????? Genieten van het hele spul en soppen, soppen en soppen en vingers kruisen.

Cattery del ThyMar - Cora Hoffmann
 

Omhoog Inteelt & Verwantschap Inteeltberekening Vaccinatie schema FIP Kattengedrag Socialisatie kittens Autopsie of Sectie Eigen dekkater Eerste Nestje Giardiasis

Copyright © 1999-2024 [Cascabel productie] Niets van deze site mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie,
microfilm of welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de webmaster.
Laatst bijgewerkt 31-01-2024